05
2015Fotografie tip: foto’s maken met tegenlicht.
Er werd (wordt) vaak gezegd dat je met de zon in je rug moet fotograferen. Dit ‘regeltje’ bestaat volgens mij grotendeels alleen maar omdat het makkelijker is om met de zon in de rug te fotograferen dan tegen de zon in. Als je namelijk met de automatische stand tegen de zon in foto’s maakt dan zal de persoon (of een ander hoofd onderwerp) die je fotografeert vaak onderbelicht (te donker) zijn. Soms is dat ook precies de bedoeling, zoals de foto hierboven voor een mooi silhouet foto, maar vaak ook niet. Door het vele licht van het tegenlicht van de zon raakt je camera een beetje in de war….
Toch fotografeer ik heel vaak met tegenlicht (tegen de zon in) en vind ik dit juist een erg mooie manier om te fotograferen. Waarom?
– als ik een portret maak van iemand met de zon in mijn rug, dan kijkt de persoon juist naar het licht toe. Wat vaak zorgt voor het dichtknijpen van de ogen… niet erg leuk op een foto :). En het kan zorgen voor erg ‘harde’ schaduwen in het gezicht. Bij een portret zorg ik er dus vaak voor dat ik tegen de zon in fotografeer. Als je een portret van iemand tegen de zon in maakt, zorg er dan wel voor dat de camera zo ingesteld is dat de persoon ‘juist’ belicht is… de achtergrond zal dan meestal overbelicht (te licht) zijn, maar dat is helemaal niet erg: je hoofd onderwerp is namelijk de persoon en niet de achtergrond ;)
– silhouet foto’s maken: door te belichten op de achtergrond (camera zo instellen dat de achtergrond ‘goed’ belicht is) en het hoofd onderwerp op de voorgrond onder te belichten kun je een mooi silhouet krijgen. Denk er wel om dat er voldoende contrast tussen het hoofd onderwerp en de achtergrond is, zodat het hoofd onderwerp nog wel te herkennen is.
– lichtvlekken / lichtstralen / reflecties: door de zon net binnen of net buiten je foto kader te houden kan je leuke licht effecten krijgen, doordat je dan bijvoorbeeld lichtstrepen ziet.
– tegen de zon in fotograferen zorgt er automatisch voor dat er een ‘licht randje’ om je hoofd onderwerp heen komt, wat er voor zorgt dat je hoofd onderwerp ‘los’ komt van de achtergrond. Dit ‘trucje’ wordt ook vaak gebruikt in studio fotografie en wordt een rim light genoemd.
Dit zijn voor mij een aantal redenen om met tegenlicht te fotograferen. Ik hoop dat ik dit zo een beetje duidelijk heb uitgelegd? Of heb je nog vragen? Laat maar horen….