Frank Hurley: Fotograaf en avonturier (1885-1962)

Frank Hurley - Aurora alongside the ice off Western Base

De Australische fotograaf James Francis “Frank” Hurley reisde begin 1900 als cameraman met Ernest Shackleton mee naar Antartica en legde de beroemde ondergang van de ‘Endurance’ vast. Hij fotografeerde beide Wereldoorlogen en verkende Nieuw-Guinea.

Zijn historische foto’s zijn van onschatbare waarde, maar de vraag is of ze de werkelijkheid afbeelden. Veel van zijn foto’s zijn gemanipuleerd of in scene gezet: hij combineerde vaak meerdere foto’s om daar 1 foto van te maken.

Tegenwoordig is o.a. Photoshop een handig programma om foto’s te manipuleren en dit levert op het internet soms erg felle discussies op: zijn de foto’s nog wel ‘echt’? Photoshop is voor velen een synoniem geworden voor gemanipuleerde foto’s. Maar door vele mensen wordt Photoshop puur gebruikt om handelingen te doen die ‘vroeger’ in de donkere kamer plaats vonden. Bovenstaand verhaal over Frank Hurley maakt wel duidelijk dat foto manipulatie niet alleen tegenwoordig plaats vind… ook meer dan 100 jaar geleden gebeurde dat dus al.

Een pagina met meerdere foto bewerkingen door de jaren heen vind je hier: Photo Tampering throughout History. De eerste foto op deze pagina is een beroemde foto van Abraham Lincoln, gemaakt rond 1860.

* foto door Frank Hurley