Omarm falen

above all try something

Falen.

Een keer een ander stukje dan normaal. Over falen. Eigenlijk over de angst voor falen. Ook iets meer tekst dan normaal, ik ben meer een plaatjesmaker dan een praatjesmaker ;).

Falen. Angst voor iets nieuws. Wat is dat toch? Bijna iedereen heeft er last van, ik ook. We beginnen er maar niet aan, want dan kunnen we ook niet falen. Kunnen we ook niet afgaan. Niet alleen volwassen. maar ook kinderen hebben hier last van.

Ik zie het bijvoorbeeld bij mijn 5-jarige dochter, iets nieuws is lastig en eng. “Dat kan ik toch niet, papa” en hopelijk na een beetje aanmoediging probeert ze het toch. Vaak lukt het wel en dan is ze blij en trots, soms lukt het niet. En dan probeer ik haar duidelijk te maken dat het de volgende keer vast beter gaat. Ze kan behoorlijk perfectionistisch zijn, heeft ze misschien van mij ;), maar ik hoop dat haar perfectionisme haar niet te veel in de weg zal gaan staan. Falen hoort er bij, daar leer je van. Hoe lastig falen ook is. Je hebt geleerd wat niet werkte, dus kan je iets anders proberen wat misschien wel werkt.

Niemand is perfect, daarom zit er een gummetje op een potlood.

Babe Ruth, een van de grootste honkbal legendes uit de sport geschiedenis, had heel lang 2 hele verschillende wereld records. De meeste homeruns (714) en de meeste strikeouts (1330). Dus ook het record in het aantal strikeouts, hij faalde meer dan alle andere honkballers. Zijn ‘falen’ was bijna het dubbele van zijn ‘succes’. Hij was de beste omdat hij ook de slechtste was.

Barry Bonds is een honkballer die op dit moment bovenaan staat met de meeste homeruns (762). Zijn strikeout aantal is 1539. Ook zijn ‘falen’ is dus het dubbele aantal van zijn succes. Falen hoort bij succes.

Michael Jordan, misschien wel ‘s werelds bekendste en beste basketballer, miste meer dan 9000 schoten. Heeft bijna 300 wedstrijden verloren, werd vaak gevraagd om het wedstrijd winnende punt te maken en miste dan. In zijn begin jaren is hij zelfs een keer uit zijn High School team gezet, omdat hij niet goed genoeg zou zijn. “Ik faalde constant weer en daarom was ik succesvol.”

Een natuur talent.

Vaak als je iets voor het eerst gaat doen wil je eigenlijk dat die eerste keer heel goed gaat. En dat iedereen zegt: “Wauw, je bent een natuur talent.” Maar is dat wel eerlijk? Om ergens goed in te worden moet je het doen… heel vaak doen. Ook al gaat het mis en faal je voor je gevoel, gewoon blijven doen. Als dat hetgeen is wat je zou willen doen. Het zou toch wat zijn als we tegen baby’s die net beginnen met praten zouden zeggen: “Nee hoor, hou maar op. Dat klinkt echt nergens naar, nooit meer doen. Stop maar met praten.” ;).

Failure is good. It means you’re trying.

Houd het wel eerlijk voor jezelf. Je moet natuurlijk niet een marathon gaan lopen als je nog niet eens een klein stukje kan rennen. Beginnen met kleine stapjes en dan steeds verder. Je kunt alles worden, maar je kunt niet alles zijn. Keuzes maken.

Ik zou graag willen dat elke foto die ik maak een groot succes is. Maar dat is natuurlijk niet realistisch. De meeste van mijn foto’s zijn geen ‘wauw’ foto’s. Ik faal elke keer weer, maar probeer de volgende keer weer ietsje minder te falen. Soms lukt dat, soms ook niet. Ik ga door…. probeer opnieuw.

William A. Ward

The pessimist complains about the wind; the optimist expects it to change; the realist adjusts the sails.

Een bekende quote is ‘Falen is geen optie’. Eigenlijk vind ik dat een hele rare, want juist door veel te proberen en vaak te falen worden we beter. De beroemde quote van Thomas Edison is eigenlijk een veel betere: ‘I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.’ We leren van onze fouten, dus waarom niet beginnen met het maken van fouten? Omarm falen, maak er een feest van :-). Eerlijk? Ik vind het lastig, maar ga het proberen, jij ook?

above all try something