Halfbakken

Halbakken

 

half·bak·ken (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord): gebrekkig, stumperig: een halfbakken oplossing.

Klinkt nogal negatief. Wat vind jij? Vreemd eigenlijk…. zonder halfbakken kom je namelijk nergens. Je moet ergens beginnen. Een begin maken. Starten. Zoals vaker geschreven heeft het vaderschap mijn kijk op de wereld veranderd. Toen onze dochter vanaf haar geboorte probeerde te praten, te brabbelen, dacht ze niet na over halfbakken. Ze deed het gewoon. Ze probeerde. Halfbakken brabbel woordjes werden langzamerhand ‘echte’ woorden. Later, toen ze wat ouder was, werden halfbakken pogingen om te leren fietsen zonder zijwieltjes de eerste stappen tot zelfstandig fietsen.

Nu ze weer wat ouder is (11 jaar) vind je ze nieuwe dingen spannender worden. Kan ik het wel? Lukt het wel in 1 keer? Wat als het mis gaat? Terwijl ze als baby er nooit bij stil heeft gestaan om nieuwe dingen te willen leren. Elke baby is leergierig. Eerst halfbakken… en dan verder. Heel veel kinderen, maar ook ‘volwassenen’ zoals ik, vinden dit lastig. Om jezelf te laten zien. Om te proberen. Te falen. Om je ideeën te delen, om je creativiteit te laten zien. Vaak nog voordat deze ‘af’ zijn.

Het wel of niet willen delen van je ideeën en/of creativiteit hangt ook erg af van in welke omgeving je bent. Wil deze je verder helpen? Je vooruit helpen? Of wil deze je alleen maar bekritiseren. Je naar beneden halen. Mensen die vaak erg hard in hun kritiek zijn, zijn vaak de mensen die zelf niet creëren. Maar liever alleen willen afbranden… mensen ergens bij betrekken zorgt voor betrokkenheid.

Op Disney+ staat een 3-delige serie over de 4 meest beroemde creatieve mensen die ooit geleefd hebben: the Beatles, geregisseerd door 3-voudig Oscar-winnaar Peter Jackson (‘The Lord of the Rings’ trilogie). Je ziet het creatieve proces van het schrijven en maken van een album. Een lied wordt gedeeld en gespeeld voordat dat deze ‘af’ is. Want juist het moment voordat iets af is, halfbakken, is het moment om het te delen. Het is spannend en misschien risicovol, maar gedeeld in de juiste omgeving is het de enige manier om vooruit te kunnen.

Het begint met de moed om iets te delen wat ‘halfbakken’ is.

‘Play a song before it’s ready.’ – the Beatles

(Foto’s zijn van onze heerlijke week op Ameland eind april 2022)